Kom godt til Oslo
Der kører to tog-selskaber fra København/Malmø til Göteborg.
- Øresundstog kører hver time direkte fra København til Göteborg via Malmö. Togene medfører ikke bistro og siddekomforten er ikke i top, for togene er faktisk regionaltog og ikke Intercity tog. Husk at der bør reserveres plads på toget, for det kan blive meget fyldt. Rejsetiden fra København er ca. 4 timer og fra Malmö ca. 3 timer.
- SJ kører konkurrerende og typisk lidt billigere tog af typen SJ 3000, der medfører bistro. De kan køre Malmö – Göteborg på 2½ time. SJ 3000 er mere komfortable end Øresundstogene, men der er færre afgange i løbet af dagen.
- Vær opmærksom på at togene på denne rute (ja, ikke Øresundstogene) først vises på nettet ret sent. Så fortvivl ikke hvis du savner nogle flere afgange at vælge imellem!
Fra Göteborg skal du videre med VY regionalekspres til Oslo. Det er moderne togsæt, ligesom togene til Lillehammer. Der er ikke pladsreservering i disse tog.
- VY-togene har to kaffeautomater og en snack automat (også med kolde drikkevarer). Der er som i alle norske tog god mulighed for at sætte bagagen, inkl. hvis du rejser med ski.
- Sæderne findes i flere opstillinger, så man kan finde en opstilling af sæder, der passer. En flot tur!
Endelig er der DFDS natfærge fra København og Frederikshavn til Oslo. Og færge mindst to gange om dagen fra Hirtshals til Kristiansand (3½ time) og Larvik. Og fra Kristiansand og Larvik tog til Oslo eller Stavanger.
Sådan henter du information og køber din billet til denne forbindelse
Pas på, når du leder efter tog mellem Göteborg og Oslo! Norske operatør VY har en kedelig tendens til først at fortælle om deres togafgange ret sent før rejsen. Til gengæld kan de godt give afgange på deres busser på samme rute. Hav is i maven, og vent med tålmodighed. Så kan du købe dine billetter.
- En standart billet er fin, hvis du blot skal tur-retur til Oslo eller på en relativ simpel rejse videre.
- Interrail kort: Skal du rejse videre end Oslo eller på en længere rejse i Norge kan det være en fordel at købe et 4-dages Interrail kort (eller med flere dage på kortet), og hermed også have adgang til videre transport til hele Norge. Du kan nøjes med at booke plads i togene syd for Göteborg, når du bruger Interrail. Også til Øresundstogene til/fra Göteborg kan pladsbestilling anbefales, da de kan være meget fyldte. Læs mere: Interrail kort, variationer og priser
At finde oplysninger om tog fra København til Oslo burde jo være en simpel sag. Men det er lidt mere bøvlet, end man skulle tro.
Brug både sj.se og vy.se for at tjekke mulighederne (eller deres Apps). Bemærk at SJ også gerne vil lokke dig via Stockholm. Og at VY gerne vil lokke dig med bus. Kan SJ ikke sælge dig billetten viser de heller ikke detaljer for turen. Til gengæld kan Skånetrafikken på deres App sælge dig billetter til Øresundstogene til/fra Göteborg. Og det kan være billigere end med SJ. Sørg for at have lavet en personlig profil og få kombineret hjemmeside med Apps.
Svenske og norske kroner har nogenlunde samme kurs. Og den lave kurs gør priserne attraktive for os danske. Men som du vil opdage, kan nogle afgange være svære at finde og svære at købe billetter til.
- Måske er togene ikke annonceret endnu. Hav is i maven, vent med at bestemme rejsen indtil senere, så dukker togene måske op. De bliver ikke udsolgt.
- Måske kan du ikke købe billet til et annonceret tog. Tjek hos de andre salgsplatforme eller vent og se.
Med dagtog i Norge
De fire store baner i Norge
Bortset fra regionaltrafik omkring de større byer, ikke mindst Oslo, så centrerer den norske jernbanegeografi sig om de fire store baner:
- Bergensbanen: Oslo-Bergen – 7 timer
- Dovrebanen: Oslo-Trondhjem – 7 timer
- Nordlandsbanen: Trondhjem-Bodø – 10 timer
- Sørlandsbanen: Oslo-Stavanger – 8 timer
Disse baner rummer landskabelige oplevelser i særklasse og en tur i dagtimerne er bestemt noget, der kan anbefales! Der er altid café-vogn med på togene, der tilbyder varm mad (mikrobølgeovn), kolde anretninger, snacks og drikkevarer (inkl. alkoholiske drikke til høje priser). Sæderne vender fremad i køreretningen, for de kan nemlig vendes på endestationerne.
Returejserne ligner dem, som vi har vist ovenfor. Norges langdistancetog medfører altid spisevogn.
Sådan henter du information og køber din billet
- En standart billet er fin for enkelt-ture
- Interrail kort: Skal du rejse videre rundt i Norge kan det være en fordel at købe et 4-dages Interrail kort, og hermed også have adgang til videre transport til hele Norge.
Læs mere: Interrail kort, variationer og priser - Bruger du Interrail, så kan du reserverer pladser i alle norske tog via Entur, men det kræver at du har købt Interrail kortet på forhånd, så du har et gyldigt kort-nummer at indføje. Det er under feltet “Rejsende” at du slår standard rejsende fra og booker. Men du kan tjekke prisen alligevel ved at skrive et vilkårligt 9-cifret tal.
I Norge er al info om togafgange heldigvis samlet ét sted, nemlig hos Entur. Det er et statsligt selskab, der skal give kunderne god information på tværs af private operatører, der kører togene. Entur har en App, som du kan koble sammen med dit arbejde på hjemmesiden ved at oprette dig som bruger (det bør du gøre!).
Entur sælger også billetter. Men inden du gør det, så åben et andet faneblad hos den pågældende operatør.
- Bergensbanen: Oslo-Bergen: VY.no
- Dovrebanen: Oslo-Trondheim: SJ NORD der kun sælger gennem Entur
- Nordlandsbanen: Trondheim-Bodø: SJ NORD der kun sælger gennem Entur
- Sørlandsbanen: Oslo-Stavanger: Go-Ahead Norge AS
Billetterne frigives på lidt forskellige tidspunkter og er du tidligt ude, så kan priserne være ganske lave (den norske krone er billig!)
- tjekket om du hellere skal bruge Interrail,
- er sikker på at ombookings / tilbagebetalings vilkårene er sammenlignelige
- og har husket at inkludere pladsbilletter i det tilbud, du har fundet.
- Så køber du dine billetter.
Nej, det er der ikke. Det er klart at højt oppe mod nord, så betyder det meget skiftende dagslys meget. Nord for polarcirklen er der lyst hele døgnet midt om sommeren og mørkt hele døgnet om vinteren. Vintermørke er ikke så fedt for en togtur.
Som øvrig turisme i Norden, så er sommer og vinter mest attraktive ude i terrænet. Men i toget er sprød sne og smeltevand i “mellem-sæsonerne” ikke et problem.
For jer, der køber billet sammen med pladsbillet, er alt nemt.
Men for Interrail brugere, så er det nødvendigt at se efter, hvor der er krav til pladsbilletter og hvordan man får fat i dem on-line. Se vores artikel herom.
Der er fantastiske oplevelser at hente på nogle af de flotte sidebaner i Norge.
Foto er fra Raumabanen af Stuguflåten bro.
Besøg endelig Raumabanen, der starter i Dombås (hvor Dovrebanen stopper) og kører til Åndalsnes ved en af de dybe fjorde. Især den nederste del af banen mod fjorden er utrolig flot med stejle, stejle klippevægge (lodrette 1.000 meter).
Besøg også Flåmsbanen, der starter i Myrdal (hvor Bergensbanen gør holdt) og kører stejlt ned til Flåm. Denne bane kræver særlig turistbillet (er dyr!). Interrail får 30% rabat.
Og er du helt nordpå, så gå ikke glip af Ofotbanen, som er den vestlige del af Malmbanen, bygget til at transportere jernmalm fra de svenske miner til den isfri havn i Narvik. Den er også stejl, men afpasset de tunge godstog.
Med nattog i Norge
Ved at bruge natten som rejsetid opleves den samlede rejsetid med tog meget kortere. I Norge er det oplagt at vælge nogle strækninger om dagen og andre om natten, eller køre i dagtimerne den ene vej og om natten den anden. Der er nattog på de fire store baner:
- Oslo – Bergen
- Oslo – Trondhjem
- Trondhjem – Bodø (skal du med bus videre til Narvik, stå af i Fauske, hvor bussen i princippet står). Forsinkelser gør rejsen med nattog til Fauske og direkte overgang til bus til Narvik temmelig usikker.
- Oslo – Stavanger
Derudover er der nattog gennem Sverige, der gør det lettere at komme til nogle destinationer i Norge, nemlig:
- Stockholm – Narvik
- Stockholm/Göteborg – Storlien – Trondhjem (fra dec. 2024 forventes at togskifte i Storlien kan undgås, og at flere nattog således kan komme til at køre hele vejen til Trondhjem)
Om at bruge de svenske nattog, se siden om Sverige.
Nattogene består af ældre men meget bekvemme sovevogne med to senge (som køjer) i hver kupe. De kan bookes som enkeltværelser eller dobbeltværelser. De er forsynet med rigtigt sengetøj og er opredte hele tiden. Der er drikkevand i flasker og under vinduet er der en håndvask. Der er toilet på gangen. Køber du alm. billet, så er selve billetten og adgang til sengepladsen kombineret i prisen. Interrail billetten giver naturligvis billigere billetter.
Pladser i sovevognene er efterspurgte. Så vær lidt forsigtig og få købt pladsbillet hertil i god tid.
I tillæg til sovevognene på de fire ruter, så er der på Bergensbanen også købt ældre liggevogne af tysk oprindelse, så på denne rute kan man altså købe sengepladser i en billigere kategori.
Ellers kan man vælge at sidde op i nattogets hvileafdeling (flysæder).
Du skal stige ombord i café-vognen og tjekke ind. Her vil du få dit nøglekort til kupeen. Der er hele natten adgang til personale i café-vognen, hvor du naturligvis også kan købe lidt at spise og drikke.