Med dagtog til og fra England
Til London på en dag
Det kan lade sig gøre at køre fra Danmark til England på en dag, og det samme hjem igen. Men du får en lang dag og dine omstigningstiden mellem dine tog kan blive lidt tæt, så det kan også blive svært nå at få købt mad undervejs. Så sørg for at pakke noget spiseligt hjemmefra, og køb eventuelt ekstra, hvor du får tid under rejsen.
Sådan henter du information og køber din billet til denne forbindelse
- En standard billet kan være fin, hvis du kan finde et godt tilbud, som f.eks. en Super Sparpreis Europa billet fra DB og du ikke skal rejse rundt. Det er også muligt du kan spare penge i Storbritannien. Se mere om dette i afsnittet “Rejs rundt i England”
- Interrail kort: Skal du rejse videre end netop London kan det være en fordel at købe et Interrail kort, og hermed også have adgang til videre transport til hele Storbritannien. Jernbanen er privatiseret i Storbritannien og kontrollen med priserne er lidt begrænset, så det kan faktisk være relativt dyrt komme rundt.
Læs mere: Interrail kort, variationer og priser
Dette kan du gøre ved at åbne to ekstra faneblade i din browser med hhv:
- dsb.dk/udland
- Billetter & tilbud (bahn.de) eller via deres App “DB Navigator”
- tjekket om du hellere skal bruge Interrail,
- er sikker på at ombookings / tilbagebetalings vilkårene er sammenlignelige
- og har husket at inkludere pladsbilletter i det tilbud, du har fundet.
- Så køber du dine billetter.
Man kan bide sin dagsrejse gennem Tyskland op ved at tage en eller flere overnatninger undervejs. Det kan være både praktisk og give nye oplevelser. Hamborg og Bremen er måske en kende tidligt på rejsen, men også to spændende destinationer undervejs. Ellers er Köln så absolut også et lidt nærmere bekendtskab værd. Allerede hvis du går ud af banegårdens hovedindgang, vil du blive mødt af byens fantastiske domkirke.
Vær opmærksom på at du ikke kan regne med at kunne komme frem og tilbage til/fra de fjerneste mål i England, og slet ikke i Wales og Skotland, med dagtog fra København.
Med nattog til og fra England
Ved at bruge natten som rejsetid opleves den samlede rejsetid med tog meget kortere. Til England bliver en stor del af rejsen dog stadig om dagen, men du når London tidligere, måske i tide til en musical om aftenen endda:
- Til Hamborg med nattog og starte rejsen tidligt fra Hamborg.
- Køre med almindelige dagtog over Köln og Bruxelles til London.
- Køre med alm. tog til slutdestinationen, hvis denne ikke er London.
Sådan henter du information og køber din billet til denne forbindelse
- En standard billet kan fungere udmærket, særligt hvis du kan finde et godt tilbud op billetter ikke skal så meget rundt, eller hvis Interrailpladserne simpelthen er udsolgt (desværre ikke ualmindeligt hos f.eks. Eurostar).
- Interrail kort: Skal du rejse videre end netop London kan Interrail været et rigtigt god løsning. Det er dog ikke helt den eneste mulighed, som jeg har skrevet mere om i afsnittet længere nede. Læs mere: Interrail kort, variationer og priser.
- Åbn hjemmesiden www.snalltaget.se og find din rejse til og fra Hamborg.
Du skal booke ud- og hjemrejse i to separate bookinger, hvis du rejser på Interrail, og når du har søgt rejse mellem dit afrejsested og dit rejsemål, så skal du lidt ned på skærmen og krydse af, at du har Interrailkort.
Giv dig god tid på hjemmesiden og få overblik over de muligheder, der er ved din afgang.
- Tjekket om du hellere skal bruge Interrail, og det gør du ved at åbne et andet faneblad hos Snälltåget og se efter hvad sengepladserne vil koste, hvis du har Interrail kortet.
- OG har kigget efter tilgængelige tog til/fra Hamborg og er sikker på at ombookings / tilbagebetalings vilkårene er sammenlignelige og har husket at inkludere pladsbilletter i det tilbud, du har fundet.
- OG har set hvad evt. tilslutningsbilletter koster i Storbritannien.
- Når du således kender køreplan og pris for alle ben af din rejse, og ved om du vil benytte Interrail kort eller ej. Så køber du dine billetter.
At rejse rundt i England og Storbritannien
England kan være et dyrt land at rejse rundt i som udlænding, men der er flere tricks, billetter og kort, der kan gøre din rejse billigere.
Undgå bookinggebyrer: For det første, undgå at købe billetter fra sider som thetrainline.com, da de opkræver bookinggebyrer. Besøg i stedet hjemmesiderne for jernbaneoperatørerne direkte og opret en brugerkonto eller brug deres apps på din smartphone. Alle jernbaneoperatører har adgang til alle tog og sælger billetter til samme priser uden gebyrer, uanset om du bruger deres tjenester på rejsen eller ej.
Du kan finde en oversigt over jernbaneoperatørerne på National Rail. Personligt har jeg ofte booket hos GWR eller Southern, men det har mest været af vane.
Opdel din rejse: Et andet trick, der også fungerer i Danmark, er at opdele din rejse i flere dele med separate billetter i stedet for én samlet billet. Dette kan give betydelige besparelser, nogle gange op til 70%. At opdele rejsen på denne måde er fuldt lovligt, så længe dit tog stopper på stationen, hvor du skifter billet. Du behøver ikke stå af toget, og eventuelle pladsbilletter gælder stadig for hele rejsen.
Dette kan dog være lidt kompliceret, især for turister. Her kan sider som thetrainline.com faktisk være nyttige, da de tilbyder en funktion kaldet SplitSave, der automatisk finder de billigste billetkombinationer. Men husk, de tager gebyrer, så du kan vælge at bruge deres forslag og så selv booke billetterne direkte hos en jernbaneoperatør.
Bestil billetter i god tid: En anden metode er at bestille billetter i god tid, men ikke for tidligt. De billige Advance-billetter frigives typisk omkring 8 uger før rejsedagen og er bundet til bestemte tog, men kan give betydelige besparelser.
Railcards: Storbritannien tilbyder også forskellige Railcards, som giver betydelige rabatter på togbilletter. Her er nogle eksempler:
- 16-25 Railcard: Giver 1/3 rabat for unge mellem 16 og 25 år.
- Senior Railcard: Giver 1/3 rabat til rejsende over 60 år.
- Two Together Railcard: Giver 1/3 rabat, når to personer rejser sammen.
- Family & Friends Railcard: Giver 1/3 rabat for voksne og 60% rabat for børn, når de rejser sammen.
Du kan finde en oversigt og bestille dem på www.railcard.co.uk. Et Railcard købes for et år ad gangen, så regn ud, om det kan betale sig for dig.
Returbilletter: At købe returbilletter kan ofte være billigere end at købe to enkeltbilletter. Tjek altid denne mulighed for at spare penge.
Nyhedsbreve og kampagner: Tilmeld dig nyhedsbreve fra jernbaneselskaberne for at få besked om særlige tilbud og kampagner. De kører ofte kampagner ligesom enhver anden forretning.
BritRail Pass: Som turist kan et BritRail Pass også være en god løsning, som et Interrail-kort for hele Storbritannien, eller specifikt for en region. Det er tilgængeligt i flere varianter, inklusiv for enlige forældre med børn. Du kan finde flere oplysninger og bestille på www.britrail.com. Bemærk, at disse skal købes inden ankomst til Storbritannien, da de ikke sælges inden for landets grænser.
Første klasse: Hvis du ønsker lidt ekstra komfort, så tjek priserne på første klasse. Forskellen kan nogle gange være minimal, og du får bedre komfort og typisk lidt forplejning under rejsen.
Videre rejse fra London St. Pancras International: Hvis du ankommer med Eurostar til London St. Pancras International og skal videre med tog, skal du sandsynligvis skifte til en anden station. King’s Cross Station ligger meget tæt på, blot en kort gåtur væk. Hvis din videre rejse kræver en anden station, kan du tage London Underground, der forbinder St. Pancras med resten af byen. Husk at afsætte rigelig tid til overgangen, så du undgår stress og potentielt at misse dit næste tog.
Interrail-kortet: Dette er en klassisk mulighed, der kan dække hele din rejse fra Danmark til og rundt i Storbritannien. Kortet kan dog ikke bruges i London Underground. Med Interrail kan du kombinere rejsen til Storbritannien med rejser i andre europæiske lande, og det tilbyder også rabatter forskellige steder. Desuden er der færre krav om tillæg eller pladsbilletter i Storbritannien sammenlignet med mange andre lande.
Men det er vigtigt at sammenligne prisen på Interrail-kortet med andre muligheder, såsom BritRail Pass eller billige enkeltbilletter til de specifikke rejser, du planlægger. Vær også opmærksom på, at der ofte kun er et begrænset antal Interrail-pladser på Eurostar-togene, som altså kan være en flaskehals på din rejse til Storbritannien. At rejse med færge fra Rotterdam kan være et alternativ, som bringer dig uden om de populære Eurostar-tog.
Pladsbilletter er ikke tilgængelige på alle tog, men er obligatoriske på andre. Køber du en Advance Ticket, med togbinding eller rejser du med nattog, så er pladsbillet obligatorisk. Rejser du på visse helligdage med høj belægning på togene, kan der være krav om pladsbillet.
Den gode nyhed er, at pladsbilletter er gratis. Du kan booke hos hvilket som helst jernbaneselskab, uanset om du skal rejse med det eller ej. Brug en hjemmeside som f.eks. www.gwr.com eller deres app på din smartphone, opret en profil og log in, så kan du typisk finde et sted under bookings, hvor du kan “Reserve seat/bike”.
Historisk set har sikkerhedsudfordringer, som IRA-bombningerne i 1980’erne, ført til afskaffelsen af bagageskabe på mange britiske jernbanestationer. Derfor vil du ikke finde de bagageskabe, vi ofte er vant til her på kontinentet.
Men fortvivl ikke!
Der er stadig muligheder for at opbevare din bagage:
- Hotelopbevaring: Mange hoteller vil opbevare din bagage efter udtjekning. Nogle hoteller tilbyder endda at opbevare bagage, mens du tager på en weekendtur til et andet sted, typisk uden ekstra omkostninger.
- Left Luggage: På mange større stationer finder du faciliteter kaldet “Left Luggage”. Dette er ikke hittegodskontorer, men steder hvor du kan aflevere din bagage for opbevaring. Processen minder om sikkerhedskontrollen i lufthavne, hvor din bagage scannes før opbevaring. Du kan finde mere information og de præcise lokationer på left-baggage.co.uk.
- Apps: Hent en app som LuggageHero eller tilsvarende til din smartphone, eller brug en hjemmeside som luggagehero.com, hvor du kan finde alternative steder til opbevaring af din bagage. Det kan være et hotel, en kiosk eller lignende og findes ofte i nærheden af mindre stationer.
Se lidt rart for øjnene i nedenstående oversigt med jernbane- og inspirationsfotos fra Storbritannien:
Banegårde på turen
- Sådan fungerer banegården Bruxelles Midi. (på vej)
- Sådan fungerer banegården London St. Pancras International. (på vej)