Vi har ikke den slags i Danmark. Men prøv at kryds grænsen både mod syd og nord. Så dukker spisevogne op i form af egentlige restaurantvogne, bistrovogne og barvogne.
Man kan typisk ikke bestille bord på forhånd, men dukker op og finder ledige pladser ved et to- eller firepersoners bord. Måske sammen med nogle, man ikke kender. For spisevognen er stedet i toget hvor det er lettest at socialisere med andre rejsende.
I gang med et rigtigt måltid mad i spisevognen.
Det er forskelligt hvor avanceret det kulinariske tilbud er i Europas spisevogne.
I tjekkiske og ungarske spisevogne tilberedes maden fra grunden over rigtig ild. Det er sandelig ikke dårligt. Af den grund er der mange, der ser frem til det blå tog fra Hamborg til Berlin-Dresden-Prag. For det medfører sådan en dejlig tjekkisk spisevogn.
I tyske og østrigske spisevogne er der tale om kombination af mikrobølgeovn og varmluftovn i pantryet. Det giver faktisk nogle lækre retter, som det fremgår af billedet her ved siden af. Vegetarisk og vegansk mad vinder indpas. Og også krydrede retter.
Et åndehul under rejsen
Kaffe efter en varm ret, i Krogen på svenske Snälltåget.
I svenske og norske spisevogne er det ren mikrobølge mad. Men såmænd lækkert nok. Svenske Snälltåget er en positiv undtagelse, for her er der spisevogn “Krogen”, som har et lille menukort, men som til gengæld er den “ægte vare”. I Snälltåget kan det anbefales at bestille bord på forhånd.
På vej mod Lapland med VY.se serveres der egnsretter for Norrland. De sælger også egen nattogsøl.
I Finland er spisevognen også en dejlig oplevelse. Fælles er, at man under en lang togrejse sætter pris på at rejse sig op, gå en tur gennem toget. Og en spise- eller barvogn er den perfekte undskyldning og afbrydelse af samværet eller ensomheden ved siddepladsen.